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한국에서 더위를 이겨내는 세 가지 방법
[COMPASS] 삼계탕, 편의점 아이스커피, 그리고 찜질방
스티브 밀러 Steve@QiRanger.com | 입력 : 2014-07-02 10:22:56
   
▲ 삼계탕은 영양도 풍부하고, 먹고 땀을 흘리면 열도 내려주는 여름 보양식이다.

내가 자란 텍사스에서 한여름의 무더운 날을 ‘dog days’라고 말한다. 이 말은 그리스와 로마에서 비롯됐다. 큰개자리의 시리우스가 가장 밝은 별이었기 때문이다. 이와 비슷하게 한국에 삼복이 있다. 여름이 무더워지기 시작하니 이번 주는 내가 더위를 이겨내는 노하우를 공유해야겠다.

먼저 삼계탕이다. 삼계탕은 내가 한국에서 제일 좋아하는 음식 중 하나다. 찹쌀로 채워진 닭이 끓는 국물 속에 들어 있다. 인삼뿐 아니라 마늘, 대추, 생강이 들어 있어 영양이 풍부하다. 이열치열이라는 말은 과학적 근거가 있다. 본질적 목적은 몸의 온도를 높여 땀을 내는 것이다. 땀이 송글송글 맺히면 대기중으로 증발하면서 열을 앗아간다. 이러면 몸에 무척 좋다.

이유가 어찌됐건 삼계탕은 일년 중 어느 때 먹어도 좋은 음식이다. 식당 앞에 길게 줄을 서는 대신 당신이 좋아하는 죽집에 가서 삼계죽을 주문해도 된다. 맛은 대략 비슷하고 매우 뜨겁지만 닭은 좀 덜 들어 있다. 솔직히 말하자면 나는 죽을 더 선호한다. 왜냐면 탕보다 포장이 용이하기 때문이다. 경치 좋은 언덕에 앉아 자연과 함께 맛있는 음식을 즐기면 훌륭한 오후를 보낼 수 있다.

삼계탕은 더위를 이겨내기 위한 좋은 방법이지만 나는 보통 땀이 식을 때까지 기다릴 수가 없다. 더 빨리 열을 내려줄 방법이 필요하다. 그래서 편의점에 가서 아이스 커피를 산다. 길거리의 많은 까페 중 하나로 가서 아이스 커피를 주문할 수도 있다. 그렇지만 까페에서 서너 배나 비싼 돈을 내야 한다. 동네 편의점에서 다양한 맛을 겨우 1500원 정도에 구입할 수 있다. 남는 돈으로 다른 걸 더 먹거나 마실 수 있다.

사실 나는 보통 뜨거운 블랙커피를 마시지만 포장된 카페인 음료를 마실 때 이유가 있다. 공원이나 한강변을 느긋하게 산책할 때 가지고 갈 수 있는 이상적 준비물이기 때문이다.

마지막 방법은 찜질방에 가는 것이다. 건식 사우나에서 열을 내는 것보다 나는 나눠주는 찜질방 옷을 입고 얼음방에 눌러앉는다. 원래 얼음방은 40~70도 온도의 방에 있다 나와서 몸을 식히기 위한 것이지만 나는 밖에 있다가 얼음방에 들어가는 것도 비슷한 효과가 있다는 걸 알았다. 몸을 식히고 나면 피트니스룸을 이용하거나, 마사지를 받고, 간식을 먹고, 낮잠을 잔다. 내가 좋아하는 피서법이다.

누군가 대머리라면 머리에서 김이 모락모락 나는 재밌는 광경을 보는 것도 드문 일이 아니다. 내가 찜질방을 좋아하는 또다른 이유는 공동의 공간이라는 것이다. 내가 시원한 방에서 쉬고 있을 때 다른 사람도 똑같이 하고 있는 걸 보는 것만으로도 재밌다.

당신은 어떻게 열을 식히고 피서를 하는가? 나는 다음 주에 여름을 즐기는 내가 가장 좋아하는 방법을 가지고 돌아오겠다.

스티브 밀러는 미국 출신으로 걸어다니기 전부터 여행가였다. 가족과 함께 미국 전역을 여행하며 모험심을 키웠다. 한국에 온 것은 2009년, 그때부터 한국에 살면서 한반도 구석구석을 여행했다. 아리랑TV와 TBS라디오 등 다양한 프로그램에 출연해 여행기를 소개했으며 개인블로그(https://www.qiranger.com/)를 운영하고 있다.

 

   
▲ 찜질방 얼음방에서 열을 내리고 몸을 식히는 건 내가 좋아하는 피서법이다.

<원문>

Growing up in Texas, we always heard about the dog days of summer. It’s a phrase that originated with the Greeks and Romans because Sirius (the dog star) was the brightest star in the constellation Canis Major (large dog). In Korea, we have three special days during bok nal, which are their equivalent. In total there are three, and as the summer begins to heat up, I thought I’d share a little of how I beat the heat in this week’s Compass.

First up we have samgyetang or ginseng chicken soup. To be honest, it’s one of my favorite dishes in Korea. When it arrives at the table, the broth is boiling, bathing a chicken stuffed with rice. It’s rich, not only with ginseng, but also garlic, jujube, and ginger. The theory behind eating such a hot dish on a hot day is rooted in science. Essentially, the goal is to raise the body’s temperature so that you begin to perspire. As the sweat beads form on your skin, they’re evaporated in the ambient air, thus providing an evaporative cooling effect. It’s also insanely good for you.

Whatever the reason, it’s a great dish and worth having any time of year. A great alternative to the long lines at restaurants would be heading over to your favorite juk (rice porridge) restaurant and ordering samgyejuk. It has roughly the same flavor, served piping hot, but has less chicken. To be perfectly honest, I actually prefer the juk, since usually I can get it to go a lot easier than the soup. Then I find a nice hilltop to sit back and enjoy the tasty treat with nature. It makes for a wonderful afternoon.

Enjoying samgyetang is certainly one way to try to beat the heat, but I usually can’t wait to evaporation to do its thing. I want something that will cool me down faster. For that, I usually head over to one of the many convenience stores and buy iced coffee in a cup. Sure you can waltz into a one of the many cafés and order the same thing… but you’ll end paying three or four times as much. The local convenience stores have a wide variety of flavors for just about W1500 and you get to keep the cup and ice – which means you can go back and get something else and drink more!

Truthfully, while I normally choose to have my coffee hot and black (no sugar or creamer), there’s something nice about the prepackaged caffeinated beverages. They’re easy to transport and I find them the ideal complement to a leisurely stroll in a park or along the Han River.

The final way I beat the head is heading to a jjimjilbang. Rather than trying to overheat myself in the dry saunas, I quickly don the uniforms handed out and plant my butt in the ice room. Originally designed to quickly cool guests who have been sitting in rooms 40-70 degrees centigrade, I find that coming in from being outside has pretty much the same effect. Once cool, I’ll take advantage of the exercise room, maybe get a massage, have a snack, or take a nap. It’s my favorite way to cool down.

As someone who’s bald, it’s not uncommon to see steam rising off my head as I enjoy this part of the jjimjilbang. The other reason I like this method of keeping cool is the communal aspect of the room. It’s just fun to relax in the cool space when others are doing the same.

Speaking of cooling down, how do you beat the heat? I’ll be back next week in Compass with a take of adventure which is probably my favorite way to enjoy the summer.  

   
▲ The local convenience stores have a wide variety of flavors for just about W1500 and you get to keep the cup and ice.

 


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